Zelfregulering


Omdat een veilige en verantwoorde spelomgeving creëren een blijvende aandacht vraagt, gaat de sector nog een stapje verder dan dat waartoe hij verplicht wordt door de Kansspelwet.

Naast de extra beschermingsmaatregelen die vaak worden voorzien door aanbieders (zie advies voor spelers), sloten verschillende online kansspelaanbieders zich vrijwillig aan bij de eerste pan-Europese normen voor verantwoord spelen op afstand. Deze CEN-norm bevat ongeveer 134 maatregelen met betrekking tot de bescherming van consumenten en minderjarigen, fraudebestrijding, eerlijk spel, veilige en correcte financiële transacties en verantwoorde marketing. De kansspelaanbieders laten zich jaarlijks op de naleving van deze normen auditen door bijvoorbeeld eCOGRA, een vooraanstaande organisatie op het gebied van spelersbescherming, dat op zijn beurt jaarlijks onderworpen wordt aan een uitvoerig kwaliteitsonderzoek door KPMG, een van ‘s werelds toonaangevende auditbedrijven.

Ook de casino’s en speelautomatenhallen stippelen een eigen verantwoord spelbeleid uit, bovenop de wettelijke verplichtingen. Ze werken actief samen met erkende hulpverleningsorganisaties. Spelers krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om een zelftest uit te voeren om problematisch gedrag te herkennen en/of zichzelf een spellimiet op te leggen. Het personeel wordt door professionele hulpverleners opgeleid om problematisch spelgedrag te identificeren, de mogelijke negatieve gevolgen voor de speler te kennen en adequaat te kunnen reageren. Gedragscodes worden opgesteld voor de medewerkers, zodat ze op de meest gepaste manier omgaan met klanten. Bepaalde wedkantoren, die niet onderworpen zijn aan de hierboven omschreven EPIS-controle, bieden hun klanten bovendien de mogelijkheid om zich vrijwillig te laten uitsluiten.

Daarnaast maakt de kansspelsector ook gebruik van andere middelen om de speler te beschermen (mogelijkheid om een zelfevalutie te doen, stortingslimieten in te stellen of tijdelijke uitsluiting). Ook het aanbieden van Betfilter, een software waarmee de toegang tot kansspelwebsites kan worden ontzegd, en de mogelijkheid tot tijdelijke zelfuitsluiting, dragen hiertoe bij.

Voor meer info:
– De kansspelcommissie: www.gamingcommission.be
– De website van BAGO: www.bago.be