Hulp bij overmatig speelgedrag


Ben je speler?

Denk je voortdurend aan kansspelen? Zoek je steeds manieren om het geld dat je verloren hebt, terug te winnen? Lieg je over je speelgedrag? Dan heb je misschien wel hulp nodig omdat je mogelijk verslaafd bent of kan geraken.

Spelers bij wie het speelgedrag uit de hand loopt, worden afhankelijk van en geobsedeerd door kansspelen. Ze hebben geen controle meer over hun eigen speelgedrag en zijn niet meer in staat om verantwoord te spelen. Gelukkig staan ze er niet alleen voor. In de wereld van Belgische kansspelen bestaan verschillende initiatieven en informatiepunten om spelers met een problematisch speelgedrag te helpen.

Er bestaan ook hulpmiddelen om je eigen speelgedrag in de gaten te houden en bij te sturen indien nodig. Je kan bijvoorbeeld de zelftests op www.gokhulp.be gebruiken. Als speler kan je ook zelf een stortingslimiet instellen om je budget makkelijker te controleren. Heb je het gevoel dat je te grote risico’s neemt? Ook (tijdelijke) zelfuitsluiting is een optie: elke speler kan zichzelf laten uitsluiten voor een bepaalde periode (24 uur, 7 dagen of 6 maanden). Tijdens die periode kan de speler geen toegang krijgen tot zijn account.

Wie behoort tot de groep van kwetsbare spelers, kan op de EPIS-lijst (Excluded Persons Information System) terechtkomen. Deze lijst verhindert kwetsbare spelers ervan deel te nemen aan kansspelen, zowel online als offline.

Jezelf of iemand anders laten uitsluiten, kan door het uitsluitingsformulier, beschikbaar op de website van de Kansspelcommissie, in te vullen en in te dienen

Voor algemene informatie in verband met veilig spelen:

Gokhulp.be
Unibet – When to stop
Kansspelcommissie
Drugslijn
VAD
Tele-Onthaal
CAD-Limburg

Je kan ook steeds terecht op het gratis nummer van SOS SPELEN: 0800/35.777. Het nummer is 24u/24u en 7d/7d bereikbaar.

Iemand in je omgeving?

Heb je een familielid of vriend(in) met een problematisch speelgedrag? Ook voor jou kan dat een lastige situatie zijn. Voor steun en hulp kan je hier terecht:

Gokhulp – partners
Gokhulp – vrienden
Addiction Solutions – naasten

Ook de DrugLijn biedt hulp aan zowel gokverslaafden als hun naaste omgeving. Ze zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag (feestdagen uitgezonderd) tussen 10u en 20u op het nummer 078/15.10.20.

Wanneer iemand uit je omgeving reeds problematisch speelgedrag vertoond heeft, kan het een mogelijkheid zijn om te informeren of ze kunnen worden opgenomen in de EPIS-lijst (Excluded Persons Information System). De personen op deze lijst worden ervan verhinderd om deel te nemen aan kansspelen, zowel online als offline.