Kanalisatie


Het Belgische kansspelbeleid is erop gericht om consumenten die aan kansspelen wensen deel te nemen, zo veel mogelijk naar het gereguleerd kansspelaanbod te leiden. De mate waarin consumenten gebruikmaken van het gereguleerde kansspelaanbod wordt ‘kanalisatie’ genoemd. Deze doelstelling staat centraal in een evenwichtig kansspelbeleid. Hoe hoger de kanalisatie, hoe groter het percentage spelers dat uiteindelijk gebruik zal maken van het gereguleerde spelaanbod en op die manier dus in een veilige en betrouwbare omgeving kan spelen. Dit is uiteraard belangrijk in een omgeving waar illegale goksites gemakkelijk toegankelijk en slechts “een muisklik verwijderd” zijn. België kent een zeer hoge kanalisatiegraad van 80%. Dit wil zeggen dat in België, 80% van de mensen die deelnemen aan kansspelen dit binnen het wettelijk kader doen.

Kanalisatie is van groot belang voor consumentenbescherming aangezien deze spelers beschermd kunnen genieten van een gereguleerd aanbod.

Tot slot heeft kanalisatie ook een belangrijke invloed op de inkomsten die naar de staat vloeien, onder meer aan de hand van van de (kansspel)belastingen die de operatoren verschuldigd zijn. Vandaar dat het belang van de regulering van online kansspelen zo groot is.

Voor meer info:
– De kansspelcommissie: www.gamingcommission.be
– De website van BAGO: www.bago.be